PNCDI Program 4 Proiect 21-067 / 14.09.2007

Detalierea activitatilor in corelatie cu obiectivele propuse

OBIECTIV I: Optimizarea protectiei la trasnet in instalatiile electrice prin introducerea metodelor moderne de urmarire a activitatii orajoase

1. Analiza posibilitatilor de integrare si exploatare a informatiei referitoare la evolutia activitatii orajoase furnizate de SNDLT in activitatea de mentenanta.

Conversia bazei de date ANM din format nativ intr-un format care sa poata fi importat in Access (deoarece bazele de date in format Access sunt compatibile cu multe aplicatii inclusiv cu platforme GIS-Geografic Information System). Proiectarea bazei de date (identificarea informatiilor utile din punct de vedere al obiectivelor temei; informatia privind coordonatele punctului de impact; informatia referitoare la structura evenimentului inregistrat (polaritate, ordin de multiplicitate); informatiile privind atributele evenimentului, deduse prin post-procesarea amprentei electro-magnetice a fiecarei secvente detectate si incluse in eveniment.

Determinarea surselor de incertitudine care pot afecta potential fiecare dintre atributele inregistrate, evaluarea incertitudinii iIn special pentru atributele asociate localizarii).

Stabilirea modului in care evenimentele detectate, localizate si specificate in baza de date pot fi corelate cu elementele de patrimoniu (linii, statii) referentiate geografic, in format GIS. 

2. Analizarea posibilitatilor de imbunatatire a metodelor de evaluare a nivelului efectiv de protectie la trasnet a diferitelor instalatii.

Cunoasterea valorilor medii si a variabilitatii sezoniere anuale si multianuale a densitatii de trasnete Ns pentru zonele in care sunt desfasurate culoarele liniilor, permite introducerea acestui parametru in procedurile de evaluare a numarului specific de impacturi pe 100 km LEA si an si determinarea unui interval de incredere pentru valoarea medie a indicatorului. 

Evenimente specificate din punct de vedere al valorilor si caracteristicilor temporale ale impulsului de curent de trasnet, detectate In zona de influenta a unei linii vot fi simulate In ATP-EMTP In vederea determinarii solicitarilor de tip supratensiuni cu front rapid ale izolatiei liniei.

Evenimente specificate din punct de vedere al ordinului de multiplicitate si caracteristicilor impulsului de curent pentru prima secventa si secventele subsecvente vor fi simulate In ATP-EMTP pentru a verifica capacitatea energetica a descarcatoarelor cu oxizi metalici din statii.

3. Intocmirea procedurilor de analiza a incidentelor pe baza datelor provenite de la SN-DLT

Identificarea tipului incidentelor inregistrate care pot fi puse in legatura cu activitatea orajoasa dintr-o zona si a atributelor care se consemneaza pentru fiecare incident.

Detalierea procedurilor de analiza In vederea depistarii etapelor In care pot fi integrate datele provenind de la ST-DLT.

OBIECTIV II: Decodarea, organizarea si interpretarea statistica a datelor provenind de la sn-dlt

1. Conceperea unui sistem de utilizare a datelor provenind de la SNDLT

Baza de date obtinuta in format Access in faza I, va fi pregatita pentru analiza statistica prin organizarea informatiei in functie de: criteriul temporal: agregarea ierarhizata a datelor utilizand patru niveluri (rang I-zi cu oraje, rang II-lunar, rang III-anual, rang IV-multianual); polaritatea evenimentului detectat si localizat: trasnete pozitive, negative, bipolare; ordinul de multiplicitate al evenimentului detectat si localizat: trasnete singulare si multiple.

Datele vor fi grupate, utilizand combinatii adecvate de criterii, in selectii presupuse ca provenind din aceeasi populatie (de exemplu singulare negative sau multiple negative)

Selectiile rezultate, continand date considerate ca fiind de acelasi tip, vor fi prelucrate statistic prin aplicarea metodelor de inferenta aferente densitatilor de probabilitate cu care sunt distribuiti vectorii aleatori (distributii multinomiale). In finalul procedurii de inferenta a parametrilor distributiei multinomiale se obtin toate datele privind densitatile de probabilitate ale componentelor vectorului aleator analizat ca si informatiile cu privire la corelatiile partiale dintre componentele vectorului.

2. Elaborarea unei harti a densitatii de trasnete intr-un format adecvat utilizarilor ulterioare.

Aspectele concrete ale elaborarii hartii depind de tipul platformei GIS a beneficiarului. In esenta elaborarea va cuprinde: importul datelor In formatul utilizat de platforma, conversia in format nativ, construirea unei teme punct pentru evenimentele localizate (respectand criteriile de agregare si clasificare enuntate), conversia temei punct in tema rastru (folosind celule de dimensiuni adecvate), calculul si reprezentarea grafica a densitatii. Dupa parcurgerea acestei etape initiale se vor realiza analize privind variabilitatea indicatorului (sezoniera, anuala, etc) mai mult despre subiect…exemplu judetul Arges evolutii anuale si medie multianuala ale densitatii de trasnete pentru judetul Arges corelata cu harta fizica a judetului

OBIECTIV III: Analiza posibilitatilor de implementare